Vardagens köttfärssås

Square

Köttfärssås och spagetti, en klassiker på middagsbordet när jag själv växte upp och fortfarande en rätt som återkommer på menyn här hemma åtminstone ett par gånger i månaden. Min första köttfärssås snodde jag ihop när jag var runt 15 år och sedan dess har jag lagat och serverat oändligt många olika varianter av den – med varierande resultat. Så här närmare 30 (!) år senare har jag fastnat för två olika varianter; en som serveras vardagar och en lite lyxigare variant som funkar finfint även till helgen.  

Just idag hade jag ganska gott om tid och såsen kunde stå och puttra i upp emot en timme. Lång tid på spisen gör under, framförallt för tomatbaserade anrättningar, så även fast det blev “vardagsvarianten” känns det lite lyxigt! Till skillnad från helgvarianten så har jag valt att dryga ut köttfärsen med gröna linser. Klokt för plånbok, kropp och natur. Jag njuter långt in i själen när jag hittar alternativ i vardagen som kan bidra till att ta vara på de resurser vi har att leva av – och som funkar för hela familjen!

Vardagens köttfärssås, 6-8 portioner 

500 g nötfärs 

Matfett till stekning 

1 gul lök 

2 stora eller 3 små vitlöksklyftor 

1 förpackning konserverade gröna linser (ca 230 g avrunnen vikt) 

3 msk tomatpuré 

2 förpackningar krossade tomater 

1 dl rött matlagningsvin (eller vanligt vin) 

1msk kalvfond 

Sambal oelek efter smak (1 tsk – 1 msk beroende på önskad styrka) 

0,5 dl grädde/créme fraiche/gräddmjölk 

1 tsk timjan 

1 tsk basilika (idag torkad egenodlad basilika – vardagslyx i miniformat 🙂 

Svartpeppar 

Salt 

  1. Bryn köttfärsen i matfett, salta och peppra, lägg över i stekgryta eller större tjockbottnad kastrull 
  2. Hacka lök och vitlök och fräs den mjuk i matfett, lägg över i grytan med köttfärsen 
  3. Tillsätt krossade tomater, linser, tomatpuré, vin, kalvfond, sambal oelek, grädde och rör om ordentligt. Var försiktig med mängden sambal oelek, börja med lite och krydda upp mot slutet (särkilt om det finns barn som ska äta som är känsliga mot stark mat) 
  4. Låt puttra minst 30 minuter, men gärna upp emot en timma om tid finns 
  5. Smaka av med salt, peppar och ev lite mer sambal oelek. Om köttfärssåsen blivit för stark kan du ta ner styrkan genom att tillsätta lite mer grädde. 
  6. Koka valfri pasta enligt anvisning och servera pastan och köttfärssåsen tillsammans med härliga mängder riven parmesan och de grönsaker du gillar 

Tips: 

Gör gärna köttfärssåsen dagen innan, eller några dagar innan, den ska ätas. Jag passar ofta på att göra min köttfärssås under helgen då det (oftast) finns lite mer tid, sen är det bara att koka pastan på måndag kväll och sno ihop lite grönt till för en komplett middag. Mindre stress och mustigare pastasås! 

Grana Padano är ett billigare alternativ till äkta parmesan, och det funkar hur bra som helst som pastaost! 

Byt ut nötfärsen mot kycklingfärs om du vill undvika rött kött, eller mot vegofärs om du föredrar ett helt vegetariskt alternativ. Kom dock ihåg att då även byta kalvfonden mot exempelvis grönsaks- eller svampfond.  

Bönor och baljväxter borde vi äta mer av! Om någon i familjen har svårt för bönor (kan ofta vara konsistensen som ställer till det) så är detta ett perfekt sätt att “gömma” dem. Låt bara linserna koka sönder ordentligt så försvinner de nästan helt bland allt annat i köttfärssåsen. Vill man kan man även servera en bönpasta till. 

Smaklig spis!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *