Traditioner är traditioner!

Square

Jag är en riktigt traditionsnörd. Och allt som görs minst två år i följd tenderar att omvandlas till traditioner. Vi har många traditioner i min familj. Den nu snart annalkande traditionen är dock inget eget påfund. Långt därifrån. Jag har till och med sökt upp information om denna tradition som går långt bakåt i historien. Mer om det i senare inlägg!

Jag pratar naturligtvis om semlan, fastlagsbullen, hetväggen. Kärt barn, som sagt. Som varande traditionsnörd är det svårt att tjuvstarta. Är det fettisdag 5 mars ska semla inte ätas tidigare än 5 mars. Jag har ruckat på regeln så pass mycket att det varit ok att baka bullarna och provsmaka söndagen innan. Tills nu. Semelbullarna är redan bakade och provsmakade – inte bara en, utan två gånger – och det är nästan två veckor kvar tills dagen D… eller S. Och som om inte tidigarelagd provsmakning nog! Nej, även bullformen fick sig en nydaning. Inte på mitt initiativ, å nej. Däremot på 5-åringens. Mamma – jag vill inte göra tråkbullar som du, mina ska bli fina, som lussebullar. Cross tradition!

Receptkred lämnas denna gång med mycket varm hand till Roy Fares, https://www.koket.se/mitt-kok/roy-fares/roy-fares-semlor/.
Älskar verkligen fluffigheten som jag helt och fullt tillskriver fördegen! Gjorde för några år sedan semlor på egensatt vetesurdeg, och det är nog det enda semelbak som (möjligen) överträffar Roy Fares deg.

Jag är personligen inget stort fan av “vanlig” mandelmassa. Gillar inte bitarna av mandel. Gillar inte smaken av bittermandel. Har däremot snott ihop en egentillverkad mandelmassa med smak av kakao som blir en briljant semelfyllning. Denna sats räcker till 4-6 semlor!

  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vispgrädde (ovispad)
  • kakao efter smak

Rör ihop alla ingredienser till en jämn mjukt deg. Använd mer/mindre grädde för att justera konsistensen till perfektion! Ät och njut tillsammans med bulle, grädde och lite florsocker på toppen.

Bon App!

Älskar verkligen fluffigheten som jag fullt och fast tillskriver fördegen! Har en gång i tiden gjort semlor på egensatt vetesurdeg, och det är nog den enda deg som (möjligen) överträffar fares deg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *