Sushitapas för två

Square

Fredag! Det finns ingen annan veckodag som för mig har så stark matkoppling som just fredagar. Ända sedan jag var liten har fredagens middag varit något alldeles speciellt. Jag växte upp i en tämligen pytteliten familj, men just fredagsmiddagen var – och är fortfarande – något särskilt,  även om det bara råkar vara två personer som sitter till bords. Tidiga matminnen från 80-talet fylldes med varma mackor med cheddarost, trevande försök till tacos, kycklinggryta, lasagne, fondue, hemgjord pizza och annat härligt och kryddigt som lade grunden till de smaklökar jag har idag. 

Sushi, eller rå mat överhuvudtaget, fanns inte med på menyn under min uppväxt, men skam den som inte utvecklas! Inte förrän efter 30 år fyllda fick sushin en stående plats i min veckomeny. Sent ska syndaren vakna, och när syndaren vaknar i mig och det gäller mat så gör den det oftast med besked. Från avsky till besatthet. Just denna innevarande fredag kände jag att det var dags att avnjuta lite sushi. Take out i all ära, men tillfredsställelsen i att sätta ihop sina egna sushibitar ger mersmak! 

Fredagsmys! 

SUSHITAPAS MED LAX OCH AVOKADO 

190 g salmalax 

2 portioner sushiris* 

1 avokado 

Ca 1 decimeter gurka 

Inlagd/syltad ingefära 

Kikkomansoja 

Wasabi  

Picklad rödlök** 

Vita sesamfrön 

 

Fina råvaror, schyssta redskap och trevliga uppläggningsfat är verkligen A & O när det kommer till mat som inte tillagas. JA, det är värt att lägga pengar på en fin Salmalax, välj ut en riktigt fin avokado och unna dig att pickla din egna rödlök. Och apropå att unna sig – med hjälp av en mycket kunnig sommelier ingicks även ett perfekt dryckesäktenskap med en Domaine Fernand Engel (Chardonnay)! 

 

* SUSHIRIS (2 port) 

1,5 dl sushiris 

1 msk socker 

1 msk risvinäger 

2 krm salt 

2 d vatten 

Skölj rist noga i kallt vatten. Blötlägg riset i ca en halvtimme. Häll av och skölj riset i kallt vatten. Blanda socker, risvinäger och salt i en skål. Rör då och då tills salt och socker löst sig. Koka upp 4 dl vatten och det blötlagda riset. Koka på svag värme i ca 20 min, till riset är mjukt och vätskan har absorberats. Undvik att röra i riset medan det kokar. Låt det färdigkokta riset svalna till rumstemperatur. Blanda i blandningen med risvinäger. Riset kan nu formas till portionsbollar med hjälp av händer och/eller skedar. 

 

** PICKLAD RÖDLÖK (2 port) 

0,5 röd lök 

0,25 dl vatten 

0,25 dl strösocker 

1 tsk ättiksprit (12%) 

Blanda vatten, socker och ättiksprit i en kastrull. Koka upp och rör tills sockret löst sig. Skala och skiva rödlöken tunt och lägg rödlöken i ättikslagen. Låt dra i minst 1 timme, rör om då och då. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *