Rydberg till middag!

Square

Jag försöker ofta, dock långt ifrån alltid, undvika rött kött. Till vardags behövs det liksom inte. Men ibland, som idag, ligger det en bit oxfilé i frysen och ropar på mig. “Ta fram mig”, laga något riktigt gott av mig!” Jo, det som finns i frysen finns ju redan i frysen. Klimatpåslaget är ju liksom redan taget i och med att den där rackarns köttbiten hamnade i varukorgen. Nu tänker jag att det ju vore fint att sno hop en fin fredagsmeny utan att behöva ta bilen till affären för att komplettera och det bör ju i rimlighetens namn bidra till en positiv klimatpåverkan. SÅ…kyl, frys och skafferi kan idag producera en Biff Rydberg till middag – så det är det som serverats. Jisses så gott! Fina råvaror. Hyfsat fint handhavande. Mer än så behövs inte för att skapa lite enkel matlycka en fredag i början av mars!

Idag har jag inte använt mig av någon annans konstruktion, bara min egen KORS I TAKET).

  • 250 g potatis (mjölig)
  • rapsolja
  • smör
  • 250 g oxfilé
  • 1 gul lök
  • 0,5 vispgrädde
  • 0,5 dl créme fraiche
  • svencka senap efter smak
  • fransk senap efter smak
  • salt
  • peppar
  • 2 äggulor i skal
  • Favvogrönsaker

Skala och tärna potatis, lägg i en bunke med vatten för att bli av med onödig stärkelse.

Värm en stekpanna med rapsolja och smör (mängd efter smak och samvete), häll i avrunna potatistärningar. Salta och peppra.

Vispa ihop grädde och créme fraiche till en fluffig créme, Rör ner senap x 2 , smaka av och krydda vidare till du är nöjd. Låt vila i kylskåp.

Tärna köttet i ca 2 x 2 cm stora bitar. Jag gillar när köttbitarna är lite större än potatisbitarna.

Stek potatisen tills den är mjuk inuti och fint knaprig på ytan. Gissningsvis tar det ca 30 min.

När potatisen är klar är det dags snabbt fräsa på köttet. Smält lite mör i en het panna, ner med köttbitarna tills de får en fin yta. Done! Gillar man inte röd kärna är det bara att låta köttet gå lite längre i pannan.

Medan köttet vila finhackar du lök och fräser den mjuk i en rejäl klick smör.

Lägg upp alla rättens komponenter var för sig på tallriken; potatis, kött, lök. Placera en äggula i skal där den gör sig bäst, häll upp senapskrämen i en liten serveringsskål och dra några dra med salt- /pepparkvarnen. Servera med de grönsaker som önskas. Voila! Bon apetit!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *