Räddaren i nöden – Pasta Carbonara

Square

En övervägande stor andel av de gånger jag drabbas av total fantasilöshet i middagsplaneringen så landar jag i en pasta Carbonara. Denna ack så enkla rätt, som kostar försvinnande lite, snos ihop på en kvart, passar både gammal och ung är som grädde på moset också är sjukt god! Apropå det där med grädde… Tycker jag att det ska vara grädde i en äkta Carbonara? Absolut INTE. Lagar jag Carbonara md grädde i? Absolut, de flesta gånger. Familjens yngre medlemmar tycks ännu inte ha förstått storheten i att låta äggulan smörja pastan, men jag tror att det är på väg! Plötsligt har det börjat tackas det ja till den råa äggulan på toppen. Jag ser ljuset i Carbonaratunneln!

Dagens onsdagscarbonara blev en mittemellanvariant av vardag och kalas. Ja, grädden fick vara med, men bacon fick stryka på foten och ersättas av fint rimmat sidfläsk. Enorm skillnad om du frågar mig, tar aningen längre tid och kostar aningen mer, men värt varje krona och minut tycker jag.

PASTA CARBONARA

400 g rimmat sidfläsk

2 stora klyftor vitlök

Två dl grädde

1 dl mjölk

1 dl riven parmesan

Färskmalen svartpeppar

Ev salt (beror på salthalten i sidfläsket)

4 äggulor i skal

Nykokt pasta

Parmesan, svartpeppar och ev persilja till servering

  1.  Koka upp vatten och tillsätt önskad mäng pasta, gärna spagetti
  2. Ta bort svålen på fläsket om den är kvar
  3. Tärna fläsket i halvcentimeterstora tärningar
  4. Lägg fläsket i het och torr panna och låt det steka i sitt eget fett tills det fått färg
  5. Finhacka vitlöken och tillsätt den till fläsket, låt steka med i någon minut
  6. Häll grädde och mjölk över fläsket och låt puttra i någon minut
  7. Riv och tillsätt parmesanost
  8. Håll koll på pastan så den inte blir överkokt
  9. Smaka av pastasåsen med svartpeppar och ev salt
  10. Knäck äggen och separera gulan, lägg varje gula i en skalhalva (äggvitan kan du spara, håller länge i kylen om den förvaras i burk med tättslutande lock)
  11. Vänd ner pastan i såsen, servera i djupa tallrikar med en äggula vilande på toppen.
  12. Riv över parmesan, dra några drag med pepparkvarnen och strössla över lita persilja  – VOILA! Middag på 15 minuter!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *