Påskmiddag

Square

Påsken har alltid varit en viktig högtid för mig. Inte för att jag är särskilt kyrklig av mig, min tilldöpta religion till trots, men den känns lite som julens lugna lillasyster. Den högtid där men inte behöver hetsa med presenter, inte hetsa på samma sätt med städning i varje vrå. Den ligger mitt i terminen, ofta med lite vårsol på lur och handlar om skön ledighet, god mat och härligt umgänge. Så länge jag kan minnas så har det serverats lammstek och potatisgratäng under påsken och detta år blev inget undantag.

Min fina mamma, (nyligen hemkommen från sjukhus – återigen, tack all fantastisk vårdpersonal!), hade marinerat en underbar benfri lammstek som sakta fick steka sig till knappa 60 grader i innertemperatur. Steken serverade vi med en vitlöksdoftande potatisgratäng, lite färska grönsaker, cornichons, syltlök och passande mustig bourgogne! Jag är (smärtsamt) medveten om att lamm och rosmarin tycks höra ihop, men mina smaklökar håller inte med! Timjan vinner över rosmarin i alla väder i min bok 🙂

LAMMSTEK FÖR 6 PERSONER

1-1,5 kg benfri lammstek

1 dl olivolja

2 msk soja

5 skalade och tudelade vitlöksklyftor

1 msk torkad timjan

Salt och peppar

  1. Blanda olivolja, soja, vitlök och timjan i en stark plastpåse (ta alternativt två påsar)
  2. Putsa steken fri från senor, men behåll lite fett, det ger fin smak
  3. Lägg ner den putsade steken i påsen, förslut den väl och låt marinera i kylskåp i minst 12 timmar. Vänd/massera gärna påsen ett par gånger.
  4. Värm ugnen till 160 grader.
  5. Ta upp steken ur marinaden, torka av den med lite hushållspapper, salta och peppra lite till, stick in en stektermometer så att spetsen hamnar precis mitt i steken och ugnsstek den tills den har en innertemperatur på knappt 60 grader (tar ca 1-1,5 h). Den är då lätt rosa och fortfarande härligt saftig.
  6. Låt steken vila, gärna i ca 30 minuter, innan den skärs upp i fina skivor.
  7. Servera ljummen med dina tillbehör

Potatisgratängen då? Den finns här:  http://ponderville.se/alskade-knol/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *