Naturligt färgade ägg

Square

Jag gillar att pyssla. Inte bara med barnen, utan helt själv också. Om jag viskar så kan jag nästan våga säga att jag ofta nästan gillar mer när jag får pyssla och skapa själv…

Idag har jag färgat ägg. Okokta ägg som jag tänker att vi kommer att äta nu under påsken i alla möjliga och omöjliga former. Jag minns barndomens äggmålning när man alltid målade på kokta kalla ägg som man någonstans inuti visste att ingen skulle vilja äta och jag har tänkt till nu. De ägg jag dekorerar vill jag ska komma till användning! Nyckeln till framgång heter naturliga färgämnen, och sådana finns det tack och lov gott om till en mycket bättre peng än om man kilar och köper ätbara färger!

Till dagens färgning inhandlade jag några rödbetor, en påse gurkmeja och en flaska vitvinsvinäger – och så ägg då såklart.

I den ena kastrullen blandade jag ca 5 dl vatten, 2 msk gurkmeja och 1 tsk vinäger. I den andra ca 5 dl vatten, 1 skivad rödbeta och 1 tsk vinäger. Både kastrullerna fick koka upp och därefter svalna. Jag lade i 4 ägg i varje kastrull (lite trångt i kastrullen)och lätt dem ligga i lite mer än en timme. Laddade i fyra nya ägg till per kastrull och de ligger faktiskt fortfarande i sina färgbad och myser. Resultatet blev inte alls så grällt och påskigt som jag hade tänkt mig, mer romantiskt och mysigt, men betydligt roligare att servera långfredagens morgonägg i pastell än i vanligt vitt :).

Förutom den härliga visuella upplevelsen så vet jag också exakt vad det är som färgat mina ägg! Naturen har fantastiska resurser ♥

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *