Låt mig sjunga basilikans lov!

Square

🎶 Basilika. Basilika. Basilika 🎶. Kryddornas krydda! Tomatens bäst vän. Mozzarellans vapendragare. Parmesanens äkta hälft i pesto. Fläsknoisettens förtrogne. Aldrig sinande användningsområden. 

Få kryddor har samma förmåga att förvandla en hyfsat enkel råvara till en hel festmåltid. Skulle jag tvingas välja en endaste krydda att använda i matlagning livet ut skulle det bli basilikan. Inte ett särskilt troligt scenario att ställas inför – men ändå… Känner ett behov av att frossa i basilika kommande helg. Färsk, frusen, torkad – och då är det inte vilken torkad basilika som helst utan torkad egenodlad från förra sommaren. Kanske en fisksoppa med basilika och saffran (=ännu en lyckad parrelation) fredag kväll, en förrättsbruscetta på lördag och en basilikadoftande lasagne till söndagsmiddag? 

Kanske skulle inventera basilikafröerna också och kolla om det finns tillräckligt inför kommande säsong. Om inte så ryktas det om fröutförsäljning på blomsterträdgården här i närheten. Frågan är om nya fröer kan betraktas som tillåten konsumtion nu så här i shop-stop-tider??? Det är ju ändå ett inköp som bidrar till färre kommande inköp… 5 – 6 egenodlade basilikaplantor ger ju så mycket fina blad att det räcker till både färsk konsumtion under hela sommaren och till att frysa och torka! Om somrarna brukar jag ha en stor basilikaplanta direkt utanför altandörren och varje gång någon passerar den virvlar det upp sådana fantastiska dofter. Det är sommar det!  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *