Hawaiian pulled chicken goes Vemdalen

Square

Vissa middagar minns man i årtionden, andra försvinner ur minnet innan de ens gått genom matsmältningssystemet. Den dragna kyckling vi åt härom kvällen hör till den första kategorin. I och för sig så brukar den mesta mat smaka snäppet bättre när den intas i en fjällstuga, i goda vänners lag och med snön vinande runt knutarna, men jag vill tro att den här kycklingen även står sig lika bra “nere” i vardagen.  

När jag lagar kyckling föredrar jag nästan alltid kycklinglårfilé. Den blir så mycket saftigare och smakar så mycket mer, men… Har man förmånen att ha en slow cooker så går det finfint att använda vanlig kycklingfilé. När den tillagas under lång tid, på låg värme och som här i bland annat ananasjuice, soja och honung så blir kycklingen allt annat än torr och tråkig! 

Jag har gjort både pulled pork, beef och chicken flera gånger och kände att jag gärna skulle vilja testa en variant med kyckling som smakade lite annat än den traditionella “Pulled” smaken. Hittade massor med inspiration hos bland annat www.kristins.bizwww.jocooks.com och www.withsaltandwit.com och efter lite knep, knåp och avsmakande landade jag i det här receptet: 

HAWAIIAN PULLED CHICKEN, 8 port 

2 dl ananasjuice 

2 tsk worcestershiresås  

1 msk soja 

1 msk farinsocker 

2 msk smör 

1 msk honung 

1 tsk paprikapulver (stark) 

0,5 tsk svartpeppar 

0,5 tsk salt 

1 kg kycklingfilé 

2 gula lökar 

4 vitlöksklyftor 

1 röd chili 

1 msk finriven ingefära 

Häll ananasjuice i slow cookerns keramikkärl. 

Tillsätt worcestershiresås, soja, farinsocker, smör, honung och alla kryddor. Blanda väl. 

Skala lök och vitlök. Klyfta den gula löken, finhacka vitlöken och chilin och tillsätt till keramikkärlet. 

Lägg till sist ner kycklingsfiléerna i vätskan, vare sig putsning eller delning behövs, och vänd runt dem ordentligt så att de är härligt indränkta i alla goda smaker 

Sätt slow cookern på hög/high i 6 timmar – gå och gör nåt annat du vill eller behöver göra under tiden. Underbart med mat som lagar sig själv!  

När 6 timmar har gått har du en fantastisk doft som nästan letar sig ut utanför huset. Lyft upp kycklingen och lägg på ett större fat och dra isär köttet med exempelvis två gafflar. 

Häll över den resterande såsen från keramikkärlet till en kastrull och låt den koka ner till ca hälften. Smaka av såsen med jämna mellanrum tills du har en bra simmig konsistens och en mustig smak.  

Nu är det dags för smakfinish och här är det nästan omöjligt att beskriva exakt hur mycket av de respektive kryddorna/smaksättarna som jag använder. För det första så tar jag en nypa här och en nypa där tills jag känner mig nöjd (=jag vet faktiskt inte hur mycket eller lite jag använder…) och för det andra så är ju smaken som den berömda baken. Det som blir perfekt för mig blir kanske inte detsamma för dig – så här är det bara att smaka sig fram tills kärlek uppstår! 

När såsen känns redo så ska hela härligheten blandas ihop (alltså kycklingen med såsen) och därefter läggas upp på något tjusigt fat, i en trevlig karott eller helt enkelt självserveras direkt från spisen!

Kycklingen serverade jag i lite grövre hamburgerbröd tillsammans med långsamrostade potatisklyftor (se nedan), grönsaker, cheddarost, Chipotle Hot Sauce (går inte att vara utan!) och massor med krämig vitlökssås (se ännu lite längre ned). Helt enkelt PERFEKT en vinterkväll i fjällen! 

LÅNGSAMROSTADE POTATISKLYFTOR, 8 port 

10-12 stora fasta potatisar 

1 msk olivolja 

Salt, svartpeppar, vitlökspulver 

Skala och dela varje potatis i fyra klyftor 

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, eller häll lite av olivoljan i långpanna. 

Lägg potatisklyftorna efter varandra tills långpannan är fylld. Om potatisklyftorna ligger huller om buller i formen riskerar klyftorna att få ojämn yta och bli mosiga. 

Fördela oljan över klyftorna och krydda med salt, peppar och vitlökspulver. 

Baka av potatisklyftorna mitt i ugnen på 175 grader i ca 1h 15 min. Känn efter med en sticka när de färdiga. Eventuellt kan potatisen må bra av att täckas med lite metallfolie mot slutet så att de inte bränns på ytan. Olika ugnar fungerar olika så du behöver hålla lite koll längs tillagningen. 

 

KRÄMIG VITLÖKSSÅS, 8 port 

3 dl crème fraiche 

2 pressade vitlöksklyftor 

1 krm torkad mynta 

Lite pressad citron 

Salt och svartpeppar 

Blanda alla ingredienser – klart! 😉  

 

Smaklig spis! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *