Älskade knöl!

Square

 

Det har varit mycket potatis den här veckan. I en salig massa olika former. Mos. Klyft. Pressad. Känns liksom självklart att toppa veckan med potatisrätternas rolls Royce; gratängen! Gräddig, vitlöksdoftande, lite pepprig. Mat och barndomsminnen tycks vara ett återkommande tema, men när det kommer till gratäng känns det nästan som att det var en stående paradrätt var och varannan helg hemma i mammas kök. Lite slarvigt förkortade jag den till en “potgrat”, som om det vore en självklarhet, rent av en rättighet, att få avnjuta denna anrättning flera gånger i månaden.

Jag har ätit MÅÅÅNGA potatisgratänger i mina dagar. Nyttigare varianter. Varianter med lök. Varianter med ost. Varianter som badat i grädde. Varianter med ströbröd på (hej mormor ♥). På restaurang. Hos vänner. Halv-/helfabrikat. Finns dock bara en som alltid håller måttet och det är den enklaste av dem alla:

LENAS POTGRAT (4 port)

8-10 (ca 1 kg) mjöliga potatisar

3 vitlöksklyftor

3-4 dl vispgrädde

Salt och peppar

  1. Skala potatisen och skiva den för hand. Använder du mandolin blir skivorna (enligt mitt tycke) för tunna…
  2. Skala och finhacka vitlöken
  3. Smörj en ugnsfast form med lite matfett
  4. Lägg ett lager potatisskivor i botten av formen
  5. Strö över ca 1/3 av den hackade vitlöken, salta och peppra
  6. Upprepa steg 4-5 tills potatisen är slut
  7. Avsluta med att hälla över grädde – inte för mycket, då bubblar det över kanten och rinner ut i ugnen – och inte för lite, då blir gratängen torr!
  8. Tillaga mitt i ugnen (inte varmluft) i 225 grader i ca 50 minuter. Känn efter med sticka så att potatisen verkligen är mjuk. Blir ytan lite väl brun kan du lägga över lite folie tills potatisen uppnått perfekt konsistens.
  9. Servera med god fisk, gott kött, vegobiffar (måste lägga upp något sådant recept), saftig kyckling eller som solitär precis som den är!

Gott! Enkelt! Billigt! Klimatsmart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *